Obezite cerrahisi sonrası dönemi “erken” ve “geç” dönem olmak üzere ikiye ayırarak incelemek yerinde olacaktır. Kilo kaybının sürmesi beklenen “erken dönem” kabaca ameliyat sonrası ilk 1.5 yılı içerir. Geç dönem ise kilo kaybının durmasından yani ilk 1.5 yıldan sonrasını tanımlamaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Almamak Nasıl Mümkün ?

Erken dönemdeki temel amaç hastaların sağlıklı biçimde kilo vermesi ve bazı yanlış alışkanlıklarının farkına varmaları iken, geç dönemde geri kilo alınmaması ve bu konudaki destek programları ön plana çıkacaktır.

 

Ameliyat Sonrası Erken Dönem:

Ağrı?

Öncelikle tüm şişmanlık giderici ameliyatların laparoskopik (kapalı) yani karın kesilmeden yapılan girişimler olduklarını hatırlatarak söze başlamak gerekir.

Büyük karın kesisi olmadığı için; ameliyat sonrasında ağrı çok azdır. Tüm kendiliğinden geçer ve basit ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol edilebilir. 

 

Hastalar Operasyon Sonrası Erken Dönemde Nelere Dikkat Etmeli?

İlk Yürüme?
Tüm hastalar obezite cerrahisinden 3-4 saat sonra ayağa kaldırılır ve yürütülürler. Erken yürüme ve bacaklara uygulanan özel mekanik baskı çorapları sayesinde bacaklarda pıhtı oluşumu riski son derece düşüktür.

Kan Sulandırıcı İğne?
Bacaklarda pıhtı oluşumunu engellemek için erken yürütme ve mekanik baskı çoraplarının dışında ameliyat öncesi saatlerde kan sulandırıcı iğneye de “mutlaka” başlanır. Bu iğneler hastanede iken her gün bir kez uygulanır ve taburcu olduktan sonra da 1 hafta boyunca sürdürülür.

İlk Gıda Alımı?
Tüm hastalarımız ameliyat sonrası 1. gün radyoloji ünitemizde basit bir “kaçak” kontrol filmi çekilir ve hemen sonrasında da ağızdan berrak sıvılarla beslenmeye başlanır.

Protein ve Vitaminler?
Ameliyat sonrası 2. gün özel protein tozlarına (laktozsuz süt içinde eritilerek) ve ağızda eriyen vitaminlere başlanır. Tüm şişmanlık ameliyatları (tüp mide, gastrik by-pass ve duodenal switch) sonrasında ilk 3-4 ay boyunca “ek” protein desteği mutlak bir gerekliliktir ve diyet ekibimizin sorumluluğundadır. Bunun nedeni en hızlı kilo kaybının oluştuğu ilk aylarda vücuttaki protein yıkımı ve kaybının engellenmesidir. Çünkü bedendeki her protein molekülünün bir işlevi vardır ve eksiklik durumu mutlaka sorun yaratacaktır.

Ne Zaman Taburcu Olunur?
Obezite cerrahisi geçiren hastalarımızın 4-5.gün gün taburcu olmaktadır. Hastanede yatılan günler boyunca her sabah diyetisyenlerimiz hasta ve yakınları ile görüşerek özellikle ilk 1 hafta içinde nasıl bir diyet uygulayacakları konusunda bilgilendirilirler. Hastanede geçirilen 4-5 gün boyunca tüm hastalar devamlı damardan sıvı alacaktır. Bunun nedeni ağız yolu ile yeterli sıvı alınmasının ilk günlerde mümkün olmamasıdır.

Eve Gidince?
Taburculuk tavsiyeleri: Hem cerrahlarımız ve hem de diyet ekibimizle görüşen hasta, bir hafta sonra kontrole çağrılarak ve evde yapması gerekenler konusunda tam anlamı ile bilgilendirilerek taburcu edilir.

Ameliyat Sonrası İlk 1 Ay:
Eve gidildikten sonra mümkün olabildiğince hareketli olmak ve günde en az 1.5 litre kadar “su” içmek ve protein desteğini hiçbir şekilde ihmal etmemek en önemli öncelikler olmalıdır.
Ayrıca 1 hafta boyunca kan sulandırıcı iğneye de devam edilmelidir.
Eve gidildikten sonraki ilk bir hafta boyunca yeni başlayan bir karın ağrısı ya da 38 derecenin üstünde bir ateş veya alt-arka baldır bölgesinde şişme/ağrı olduğu takdirde derhal merkezimize başvurulması konusunda tüm hastalar uyarılır!

İşe Başlama?
Mide küçültme ameliyatından bir hafta sonra rahatlıkla işe ya da okula başlanabilir.

Egzersizlere Zamanlaması?
Yürüme eve gider gitmez derhal teşvik edilir. Ameliyat sonrası 10. günden sonra yüzme ya da kardio tipi (örneğin: fitness bisikleti çevirme) egzersizler büyük önem taşır. Kas kitlesinin arttırılmasına yönelik daha ciddi ağırlık egzersizleri ise ameliyat sonrası 40. günden sonra önerilirler.

Ameliyat Sonrası İlk 1,5 Yıl
Mide küçültme ameliyatı sonrası ilk bir/bir buçuk yıl; kilo kaybının kaçınılmaz olduğu, hastanın ilk kilosuna, çeşitli önerilere uyup uymamasına ve egzersiz durumuna göre 20 – 100 kilo arasında zayıflayacağı dönemidir.

Tekrar Kilo Almak Mümkün Mü?
Şişmanlık giderici ameliyatlar sonrası uzun dönemde hastaların % 10 -20 ‘lik bölümünde yeniden geriye kilo alınması olanak dahilinde olabilir. Hatta % 2-3 hasta tekrar ameliyat olacak düzeyde tekrar morbid obez bile olabilmektedir.

 

Ameliyat Sonrası Uzun Dönem:

Kilo Kaybı Ne Zaman Durur?

Tüm obezite ameliyatlarından 1 – 1.5 yıl sonra kilo kaybı duracaktır.

Ameliyat sonrasında 2 yıl geçmiş olmasına karşın halen kilo kaybının devam etmesi, beslenme düzeni ve sporun bilinçli kombinasyonu ile hedeflenen kiloya ulaşma adına sağlanabilir. Fakat önlenemez kilo kaybı gözlendiğinde,  ek metabolik problemler açısından incelenmesi gerekir ya da %1’lik bir durum olan “darlık” gibi müdahale gerektirebilen bir komplikasyona işaret edebilir.

 

Ameliyat Sonrası Hamilelik?

Ameliyat sonrası ilk yıl geride kaldıktan sonra ise hamile kalınmasında hiçbir sakınca yoktur.