Bu ameliyat iki mekanizma ile insanlara kilo kaybı yaşatmaktadır. Ameliyatta küçük bir mide hacmi oluşturulmakta, bununla birlikte küçük olan mide daha sonra ince bağırsak ile bağlantı yapılarak gelen besinlerin büyük mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçmesiyle çalışmaktadır.

Hastalar daha az besin almaktadırlar, ayrıca aldıkları gıdalardan da bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori almaktadırlar. Daha az yemek ve daha az emilim olması kişilerde kilo kaybına neden olmaktadır.

 

Mini-Gastric Bypass (MGB):

Bu ameliyat ile kilo verme mekanizması 2 şekilde olmaktadır:

  1. Oluşturulan tüp mide ile fazla gıda alımı engellenerek yemek yeme miktarı azaltılır
  2. Yeni tüp mide ile ince bağırsak arasında yapılan bağlantı ile alınan gıdalar büyük mide ve duedonuma uğramadan direkt ince bağırsağa geçiş gösterir, alınan gıdaların emilimleri engellenmiş olur.

Mini-Gastrik Bypass (MGB) ameliyatı etki mekanizması aynı olan Roux en Y Gastrik Bypass (RYGB) ameliyatı ile çok sık karşılaştırılmaktadır. MGB nin en önemli avantajı, teknik olarak daha kolay uygulanabilir olması ve ameliyat süresinin daha kısa olması şeklinde yorumlanmaktadır.

 

Roux en Y Gastrik Bypass (RYGB) :

RYGB ameliyatı 2 şekilde etki göstermektedir:

  1. Mide volümü küçültülerek gıda alımı azaltılmaktadır.
  2. Gıdalar (özellikle yüksek kalorili şekerli besinler) midenin büyük bölümü, duedonum (12 parmak barsağı) ve ince barsağın (jejunum) bağlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından emilimleri engellenmektedir.

Gıda alımını takiben, besinler yemek borusundan küçük mideye gelirler ve daha sonra direkt olarak ince bağırsağa geçerler (büyük mide, duedonum ve jejenumun ilk kısımına uğramazlar). Böylelikle gıdaların tamamı sindirim sisteminin emilimden sorumlu olan bu bölgelerine uğramadığından emilemeden direkt olarak ince bağırsağa geçiş yapmış olur.

Diğer taraftan devre dışı bırakılan bölgelerden gelen seksresyonlar (mide sıvısı, karaciğer safrası, pankreas sıvısı ve duedonum enzimleri) ince bağırsak ile bağlantı yapılan yerden besinlere karışarak ortak yola geçiş yapmış olurlar.

 

Bypass Ameliyatlarından Sonra Beslenme

Bu ameliyatlar mide hacminin küçültülmesi ve bağırsaklardan besin emiliminin olduğu alanların azaltılması ile yapılan ameliyatlar olup, zayıflama üzerindeki etkisi hem emilim, hem de sınırlı yiyecek alımı sebebiyle zayıflamayı sağlayan ameliyatlardır.

Bypass ameliyatlarında mide ve bağırsak fonksiyonlarının tam anlamı ile yerine gelene kadar sıvı, püre, yumuşak katı ve sağlıklı beslenme programlarına adım adım uyulması vücudun kendisini onarması ve sorunsuzca iyileşmenizi sağlayacaktır.