Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Midenin büyük kenarı kesilip çıkarılarak 60 ile 120 ml arasındaki hacme sahip bir mide tüpü oluşturulur.

 

Tüp Mide Ameliyatında Kilo Kaybı 

Tüp mide ameliyatında , 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır:

  1. Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı,
  2. Ghrelin olarak bilinen bir maddeyi üreten mide dokusu çıkarıldığından hormonsal bir değişiklik meydana gelmesi sonucu kilo kaybı olur. Tüp Mide Ameliyatında ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştahta azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.

 

Tüp Mide Ameliyatının Sonucunda Ne olur ?

Tüp mide ameliyatı kısa sürede etkili olan önemli bir obezite ameliyatıdır. Altı ayda toplam fazla kiloların %35-70’i ve 12 ayda ise fazla kiloların %33-81’i kaybedilmektedir. Üç yılda kaybedilen fazla kiloların ‘Gastrik By-Pass Ameliyatı’ sonrasında kaybedilen kilolara yakın olduğu gösterilmiştir

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kilo Alımı ?

  • Tüp mide ameliyatından sonra mide tüpünün zamanla genişlemesi halinde yeniden kilo alımı görülebilir.
  • Kilo Alım Sebepleri; aşırı geniş buji kullanılması, mide arka duvarının ve fundusunun yeterince alınmaması gibi cerrahi nedenlerden olabileceği gibi, glisemik indeksi yüksek gıdalara bağlı da olabilmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kilo Alınırsa;

  • Laparoskopik yöntem ile bir kez daha genişleyen midenin fazlalılığının alınabilir.
  • Gastrik by-pass ya da gastrik mini by pass ameliyatına geçilebilir.
  • Laparoskopik duodenal switch ameliyatına yapılabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatlarından Sonra Beslenme

Tüp mide ameliyatları mide hacmini daraltmak için midenin 2/3’nün çıkartılmasıdır. Geriye kalan mide hacmi yaklaşık 90-100 ml kadar olup yeniden oluşturulan mideniz kabaca tüp şeklindedir.

Bu ameliyat esas olarak mide hacminizi azaltmak dolayısı ile küçük porsiyonlarla doyma hissinin oluşmasını sağlamaktadır.

Ameliyat sonrası yaklaşık altı hafta boyunca uygulanacak olan özel beslenme planı, kişinin sindirim aktivasyonuna, toleransına, mide ve bağırsak sisteminin fonksiyonlarının normale dönene kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte diyetisyen kontrolünde olmanız ve sürekli iletişim halinde bulunmanız süreci daha zahmetsiz tamamlamanızı sağlayacaktır. Tüp mide ameliyatlarında beslenme planı sırasıyla sıvı, püre, yumuşak katı ve normal beslenme ile tamamlanmaktadır.