Obezite; bilindiği gibi mutlaka tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır ve tedavi edilmez ise diyabet, kalp hastalığı gibi çok önemli hastalıklara neden olmaktadır.

Obezitenin tedavisi hastanın bu konuda isteği ve eğilimi ile ilgili bir şekilde, bireysel olarak düzenlenir. Hastanın kararlı olması, ailesinin desteği ve uzun süreçli bir takip çok önemlidir.

Hasta istekli ve kararlıysa, mantıklı, kabul edilebilir ve uygulanabilir bir plan yapılarak gerçekçi bir vücut ağırlığına ulaşmak hedeflenir.

 

Medikal Tedavide Kullanılan Yöntemler:

Sağlıklı Beslenme (Diyet) Tedavisi

Beslenmenin sağlıklı hale getirilmesi en önemli tedavi yöntemidir. Aşırı kalori alımından kaçınmak, lifli- posalı yiyecekleri arttırmak, basit şekerden kaçınmak temel özelliklerdir. Yeterince sıvı alımına dikkat etmek, hastanın açlık ile susuzluğu karıştırarak gereksiz kalori alımını engeller. Acıkmadan yemek yemek ve haz duygusu veya üzüntülü duyguları bastırmak için yemekten kaçınmak gerekir. Moda olan çeşitli diyetleri denemek veya aşırı kısıtlı kalori ile hızlı kilo kaybı önerilmemektedir. Bu tür uygulamalar yeniden fazlasıyla kilo alımına neden olmaktadır.

 

Egzersiz ve Fiziksel Aktivite

İnsanlar hareket etmeye programlı canlılardır, Kapalı kutuya konmuş bir tavşan gibi eğer arabada oturur, işyerinde oturur ve akşam evde hareketsiz oturup- yatarsak kısa sürede yağlanıp kilo alırız. Her bireyin sevip benimseyeceği aktivite ve egzersiz farklı olabilir. Bu nedenle severek uygulanacak yürüyüş- yüzme- bisiklet- dans-plates ? yoga-zumba gibi egzersizlerden bir veya bir kaçını hastaya göre seçerek birlikte karar vermek devamlılık için çok önemlidir. Bahçe işleri ile uğraşmak gibi fiziksel aktiviteler de önerilebilir.

Obezitesi olan kişinin egzersiz yaparken sakatlanmaması ve aşırı stres yükleyecek dozda egzersiz yapmaması çok önemlidir.

Kişiler obezite derecesine, kas gücü, yaşı, ek hastalıkları ve kondisyonlarına göre bilinçli bir şekilde egzersiz ve aktiviteye yönlendirilmelidirler.

 

Davranış Terapisi

Hastanın obezite konusunda farkındalığının artması, kilosunu takip etmesi, yediği ve içtiklerini sağlıklı seçmesi ve egzersizi hayatının bir parçası haline getirebilmesi için yaşam şekli değişiminin kalıcı hale gelmesi gerekir. Psikolojik yaklaşım ile öğrenilen davranışın pekiştirilmesi, yanlışa yönlendiren etkenlerin uzaklaştırılması ve sosyal desteğin sağlanması konusunda hasta ile çalışılır.

 

Farmakolojik Tedavi (Obezite Tedavisinde Kullanılan İlaçlar)

İleri derecede obezitesi olan hastalarda kullanılması önerilen ve en az 1 yıllık süreçte %5-10 kilo kaybı sağlayan ilaçlardır. Türkiye?de Sağlık Bakanlığı tarafından obezite tedavisinde onaylanan tek ilaç, Orlistat adı verilen farmakolojik preparattır. Bu ilacın doktor tavsiyesi ile kullanımında da dengeli beslenme ve fiziksel aktivite ile birlikte uygulanması olumlu sonuç vermektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından onay almamış, doktor tarafından önerilmeyen tüm ilaçların veya çay-gıda takviyesi olarak satılan maddelerin çok ciddi toksik yan etkileri gelişebilmektedir. Bir maddenin bitkisel olması veya doğal olması zararsız olduğu anlamına gelmemektedir, bu şekilde ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.