Obezitenin gelişmesinde temel neden, uzun süre aşırı ve sağlıksız beslenme ve günlük fiziksel aktivitede azalma olarak söylenebilir. Sağlıksız gıdayı; rafine şeker içeren, aşırı yağlı, kimyasal katkılı ve lif içeriği düşük gıdalar olarak tanımlayabiliriz. Sorun gıdanın içeriğinin sağlıksız olması kadar, yanlış pişirme veya saklama yöntemleri de olabilmektedir. Hızlı ve ayaküstü tüketilen gıdalar, tüm dünyada daha ucuz olarak elde edildiği için daha fazla tüketilmekte ve dolayısıyla aşırı şişmanlığa neden olmaktadır.

Ulaşım şartlarının gelişmesi, teknolojinin çok yaygınlaşması, uzun saatler televizyon izlenmesi ile bilgisayar ve cep telefonu kullanımı da hareketsizliğe neden olmaktadır. Kapalı ortamlarda, masa başı ve bilgisayar ile geçen uzun iş saatleri ve işyerlerinde öğünlerde ısmarlanan sağlıksız yiyecekler ile atıştırmalar, çalışma hayatında kilo alınmasında en önemli faktörler olmaktadır.

Stresli yaşam şartları ve haz veren yiyeceklerle oluşan geçici mutluluk hissi nedeniyle, aşırı ve sağlıksız yemek stresle başa çıkmak için kişilerin başvurdukları bir bağımlılık haline gelmektedir.

Şişmanlık, yine bir kısır döngü şeklinde, kişinin sosyal yaşama katılmasında hem ruhsal hem de fiziksel bir engel oluşturmaktadır. Şişmanlayan kişi spor merkezine gitmekten, mayo giyip yüzmekten veya açık alanlarda yapılan faaliyetlerden kaçınmaya başladıkça, obezite de ilerlemektedir

Çok sayıda doğum yapmak, doğumlarda ve emzirme dönemlerinde yanlış beslenmek de kadınlar için önemli bir şişmanlık nedeni olmaktadır.