Obezite; vücutta tüm organlarda yağlanma ve fonksiyon bozukluğuna neden olarak çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Uzun süre vücudun yüklendiği kilo problemi, vücut bir fabrikaya benzetilecek olursa bu fabrikaya günlük işleyebileceği hammadde miktarının 500-1000 katı maddenin yığılması ve bu nedenle fabrikanın normal işleyişinin kaosa dönüp, her türlü faaliyetinin bozulması gibi anlatabiliriz. İşte bu fonksiyon kaybı ile ortaya çıkan hastalıkları, sorunları burada anlatacağız.
Diyabet hastalığı pankreas adı verilen organımızdan insulin adı verilen hormnun yetersiz salgılanması veya vücutta bu hormonun işlevinin bozulması olarak kısaca açıklanabilir. Diyabet hastalığı, hastanın yaşam kalitesini bozan, zaman içinde organ bozukluklarına neden olan önemli bir hastalıktır. Sadece kilo verilerek, doğru beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastalığının tedavisinde önemli bir düzelme sağlanabilir.
Kilo fazlalığı ve obezite en önemli tansiyon yüksekliği nedenlerindendir. Hastalar normal kiloya geldiklerinde tansiyon hastalığı da düzelecektir
Obezitede bel çevresinin genişlemesi ve cilt altı yağlanması kadar, iç organların da yağlı hale gelmesi söz konusudur. Karaciğerde yağlanmaya bağlı fonksiyon bozukluğu, hatta ilerleyen dönemlerde karaciğer yetersiszliği- siroz tablosu da gelişebilir.
Kalp damar tıkanıklığı, kalp krizi geçirme ve bu nedenle ölümler obez hastalarda normal kilolu kişilere göre daha sık görülmektedir.
Kilolu kişilerde boyun çevresinde yağlanma da gelişir, kilolu olmak solunum sıkıntılarına, gece uyurken horlamaya ve hatta nefes durmalarına neden olmaktadır. Kilo verme ile bu sorun tamamen ortadan kalkabilmektedir.
Obezitesi olan kişilerde safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı daha sık görülmektedir.
Obez hastalarda ilk gençlik yıllarından itibaren obeziteye bağlı adet düzensizliği ve çok sayıda kistlerin yumurtalıklarda gelişmesi ile görülen polikistik over hastalığı gelişmektedir. Hastalar kilo verdiklerinde bu durum düzelmekte yeniden düzenli adet görebilmektedirler. Bazen gebe kalmada sorunlar ve infertilite nedeni de olan obezitenin üreme fonksiyonlarına olumsuz etkisi olması bilinen bir gerçektir.
Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, rahim, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri ) obezite ile görülme sıklığı artmaktadır.
Obezite tüm vücutta eklem ve kemikleri- kasları aşırı yük nedeniyle zorlamaktadır. Hastalarda bel fıtığı, dizlerde osteoartrit gibi problemler gelişmekte ve ameliyat olmaya kadar giden sorunlar yaşanabilmektedir. Hastalarda hareket etmekte, eğilip kalkmakta veya günlük işlerini yapmakta büyük zorluklar yaşanmaktadır.
Kilolu kişilerin sosyal ve psikolojik sorunlara daha fazla yatkın olduğu bilinmektedir. Blumia nervoza (kusmaya neden olacak girişimlerle yediği besinleri çıkarmak ) veya Binge eating (tıkınırcasına yeme- tıka basa yemek yeme) ve gece yeme sendromu gibi durumlarda mutlaka psikiyatri uzmanından yardım almak gerekmektedir. Çoğu zaman hastalar aşırı yemek yiyerek doyum sağlamaya çalışırken bu nedenle obezitenin getirdiği ruhsal sorunlarla da baş etmek zorunda kalırlar