Kilo alıp verme aslında basit bir matematik işlemi aldığınız enerji, yaktığınız enerjiden fazla ise kilo almaya başlarsınız. Fazladan aldığımız her 7000 kkal bize 1 kg olarak geri dönüyor. Yani bize kilo aldıran karbonhidratlar değil, fazla aldığımız kaloriler ve yanlış karbonhidrat seçimleri. Günlük beslenmenin %50’si sağlıklı karbonhidratlardan oluşmalıdır. Çünkü karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır. Yetersiz karbonhidrat tüketiminde vücut ihtiyacı olan enerjiyi kas dokusundan karşılamaya başlayacaktır. Dengesiz bir beslenme ile kilo kaybederken aslında kaslardan kaybetmiş oluyoruz. Kas kütlesinin azalması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur ve hızla verilen kilolar tekrar geri alınır. Dikkat edilmesi gereken doğru karbonhidratların tercih edilmesidir. Tam tahıllı besinler, bulgur, kinoa, yulaf ezmesi, kuru baklagiller, meyveler gibi lif içeriği yüksek, kan şekeri dengelemeye yardımcı kompleks karbonhidratlara beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
Öğün atlamak, daha az kalori almak, kolay kilo verme yöntemi gibi durabilir ancak öğün atlamak size uzun vadede daha fazla kilo almanıza sebep olacaktır. Çünkü öğün atladığınız zaman vücudunuz için yeterli enerjiyi alamayacaksınız ve bu durum metabolizmanızın yavaşlamasına neden olacaktır. Uzun süre enerji alamayan vücut kendisini “kıtlıkta” gibi algılayacak ve kendini korumak için çok az yeseniz bile yediklerinizi depolamaya başlayacaktır. Ayrıca öğün atladığınız zaman porsiyonlarınızın kontrolü de zorlaşacaktır. Uzun süreli açlıklarda kan şekeri dengesinde de bozulmalar meydana gelir. Kan şekerinizdeki ani yükselişler ve düşüşler sizi tatlı ve hamurlu besinlere yönlendirir. 4 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterin. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 3 ana öğün planlayarak, aralara ara öğünler ekleyebilirsiniz. Böylelikle metabolizmanız yavaşlamadan ve aç kalmadan kilo verebilirsiniz.
Light ürünlerin yağı azaltılarak kalorileri düşürülüyor ama onlarında kalorileri olduğu unutulmamalıdır. Fazla tüketimi yine kilo almanıza sebep olacaktır. Paketli ürün kullanımında etiketleri mutlaka okunmalı çünkü süslü ambalajlarda, düşük kalorili gibi gözüken birçok ürün glikoz şurubu, şeker ve katkı maddeleri içerebiliyor. Kalorinin yanı sıra tükettiğimiz ürünlerin besin değerleri daha önemlidir.
Günümüz şartlarına bakıldığı zaman çalışan kişilerin çoğu saat 18.00-19.00 gibi işten çıkıyorlar ve eve gelip yemek yeme saatleri 20.00’yi bulabiliyor. Akşam 18.00’den sonra yemek yenmemeli dersek çoğu kişilerin akşam yemeği atlaması veya her gün dışarıda yemesi gerekir. Daha önce de dediğimiz gibi öğün atlanmasını istemiyoruz ve her akşam yemeği dışarıda yemek uzun süre sürdürülebilecek bir durum değil. Beslenme her zaman kişiye özeldir. Kişilerin çalışma saatleri, uyku saatleri, yaşam koşullarına uygun olmalıdır. Porsiyon miktarına dikkat ettikten sonra akşam 20.00’de de akşam yemeği tüketilebilir. Önemli olan yatmadan 2 saat öncesinde yeme işleminin sonlandırılmasıdır. Öğleden sonra ara öğün yaparak akşam yemeğinde daha rahat porsiyon kontrolü sağlayabilirsiniz. Eğer akşam yemeğini 17.00-18.00 gibi erken yiyor ve geç yatıyorsanız (24.00 gibi) saat 20.00 gibi ufak bir ara öğün yapılabilirsiniz. Hangi saatlerde yediğiniz kadar neler yediğiniz ve ne kadar yediğiniz de önemlidir.
Egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden ancak beslenmeye dikkat etmeden sadece egzersiz yapmak sizi maksimum başarıya ulaştırmaz. Size uygun bir beslenme programı ve egzersiz programı ile birlikte sağlıklı ve kalıcı kilolar verebilirsiniz. Egzersiz yaparken süreklilik çok önemlidir. Her zaman yapabileceğiniz egzersizleri tercih etmelisiniz. Kilo vermek için veya sağlıklı olmak için profesyonel sporcular kadar ağır egzersiz yapmak zorunda değilsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi haftada 150 dk egzersiz yapmaktır. Bu egzersiz tempolu bir yürüyüşte olabilir. Bir saat tempolu bir yürüyüş size 200-300 kalori yakmanızı sağlar.